Stedentrips

Tarbes

Tarbes is een gezellige stad met meer dan 55000 inwoners en zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Het heeft twee beroemde inwoners gekend: Placide Massey, hij was architect en werkzaam in onder meer de tuinen van Versailles, en Maarschalk Foch die Frankrijk heeft laten zegevieren in de Eerste Wereldoorlog. In Tarbes is een scala aan mooie grote winkels maar er zijn ook diverse kleinere lokale winkels met streekproducten. Ook zijn er verschillende pleinen met diversen restaurantjes waar je lekker wat kan gaan eten of iets drinken. Tarbes staat ook bekend om zijn wekelijkse markt op Donderdag in “Hall Marcadieu”. Het is voor vele fransen uit Tarbes maar ook uit de weide omgeving een echt wekelijks uitje. Er is binnen in de overdekte hal een grote keuze uit groenten, fruit, vlees, vis en vele huisgemaakte lekkernijen. Buiten is ook nog een groot gedeelte van de markt met stoffen, tafellakens, kleding, schoenen en nog veel meer. Eigenlijk te veel om op te noemen. Er is ook een gedeelte op een ander pleintje met bloemen en planten voor de moestuin. Tevens is er een gedeelte met kleine dieren zoals kippen, konijnen, kalkoenen en eenden, een echte aanrader dus!

Elke eerste Zaterdag van de maand is er in diezelfde hal van de overdekte markt een Brocante met vele franse antieke spulletjes. Er is van alles te vinden van oude franse bedden tot antiek zilver en van serviezen tot antieken kanten lakens. Als je goed rondkijkt kan je voor een leuke prijs met Frans antiek naar huis gaan. En al koop je niets, het bekijken van al die spullen is ook al een bezoekje waard.

Bagnères de Bigorre

Bagnères de Bigorre levendig en het gehele jaar door druk bezochte bronnenplaats, schilderachtig gelegen op de linkeroever van de Adour. De stad heeft belangrijke leisteen-, marmergroeven en textielindustrie. Maar het voornaamste zijn de 38 warmwaterbronnen met een temperatuur die schommelt tussen de 13 en 52° Celsius. Deze termale badgebouwen zijn in een park samengebracht, naast het museum, een openluchttheater en een casino. De Allées des Coustous, een grote boulevard door bomen overschaduwd, vormt het centrum van het vertier in Bagnères. Er zijn diversen leuke winkels en vele terrasjes.  Het oude stadsgedeelte is bijzonder goed bewaard gebleven en het loont de moeite te kuieren door de pittoreske smalle straatjes met hun oude huisjes. Een 15de eeuwse klokkentoren in de Rue d’Horloge is eveneens het bekijken waard. De kerk dateert uit de XVde XVIde eeuw. En vergeet niet een bezoekje aan de wekelijkse markt op Zaterdag, echt een aanrader. Deze markt kenmerkt zich door de vele heerlijke streekproducten.

Pau

Pau is een karaktervol stadje aan de voet van de Pyreneeën waar de palmen weelderig groeien met een rijke historie en rustgevend landschap. In Pau wonen ongeveer 80000 mensen. Het romantische renaissance centrum is grotendeels een voetgangerszone. Centrale plaats om te flaneren is de boulevard des Pyrénées. Deze boulevard werd aangelegd door Napoleon I en is gebouwd als een terras boven de vallei van de Pau. Je kunt hier genieten van een buitengewoon uitzicht over de Pyreneeën, bestaande uit rotsen, bossen en bergmeren. Er is een tandradbaantje dat u vanuit het centrum naar deze boulevard brengt. Het meest opzienbarende monument van de stad is wellicht het kasteel. Gerestaureerd in de vorige eeuw, vind je er een museum met veel meubels en wandtapijten, zelfs uit de periode van Henri IV. Henri IV is de beroemdste zoon van Pau en koning van Frankrijk geweest. Er is ook een klein streekmuseum in het kasteel gehuisvest. Pau telt verder nog twee musea: het Musée Bernadotte is het geboortehuis van koning Karel XIV van Zweden. Het Museum voor Schone Kunsten (Beaux Arts) bevat schilderijen vanaf de 14de eeuw tot nu.

Pau is bijna ieder jaar opgenomen in de Ronde van Frankrijk, het kan leuk zijn om een bezoek aan Pau te combineren met een dagje Tour. Tevens heb je in Pau talrijke gelegenheden om te genieten van een lekkere maaltijd en een goed rustig terrasje. In de winter een bijzondere ervaring om in de zon te zitten op een terras aan de Boulevard des Pyrénées, beplant met palmbomen, citroenbomen en cactussen, en genieten van het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen.

Toulouse

Toulouse, oh la la, dat is echt het zuiden.  Zoals een Nederlander naar Maastricht kijkt, zo zien veel Fransen Toulouse: de stad ligt in het diepe zuiden, ver weg van de hoofdstad, de mensen praten er met een zangerig accent en de stad is onmiskenbaar elegant. Je gaat er naar toe om te winkelen, te flaneren, om uitgebreid te tafelen en voor een cultureel bad. En Toulouse biedt als extra verrassing ‘ technologisch toerisme’. Dus als je een keer in de Concorde wil zitten?

Warenhuis: Nouvelles Galeries (rue Lapeyrouse) super Bijenkorf, toevluchtsoord bij regen en zonneschijn.

Drankje: De traditionele aperitief Byrrh. Klinkt vies, maar is heerlijk.

Straat: de hele rue Croix-Baragnon; chique zaken met louter mooie spullen.

De binnenstad is chic en mooi. Wat opvalt zijn de grote groepen jonge mensen op straat. De bevolkingsopbouw van Toulouse is dan ook vrij bizar: er wonen zo’n 120.000 studenten, want je kan er ongeveer alles studeren. Dit betekent dat ongeveer één op de vijf inwoners student is. Afhankelijk van hoe er wordt geteld is groot-Toulouse de vijfde of zesde stad van Frankrijk, met ongeveer 650.000 inwoners. Het is dus een echt grote stad, maar het prettige is dat je niet steeds de metro of de bus hoeft te nemen om ergens te komen. Het hele centrum is te voet te doen. En – nu we toch stiekem aan het vergelijken zijn met Parijs – een bijkomend voordeel is dat het bijna 700 kilometer zuidelijker ligt dan de Franse hoofdstad en je dus ook hartje winter een veel grotere kans hebt om ‘ s middags heerlijk in de zon te zitten.

Er zijn pleinen genoeg om iedereen een terrasstoel te garanderen: Toulouse telt tientallen ‘ places’, groot en klein, en vaak voorzien van een klaterende fontein. De aanvoerder is het Place du Capitole, de grote, vierkante, statige plaats middenin de stad, waaraan het enorme gemeentehuis ligt en een groot aantal winkels en brasseries. Inclusief een McDonald’s. Het ronde Place Wilson is ondanks het drukke verkeer – hier is een taxistandplaats – een schatje. Midden op het plein houdt een parkje dapper stand.

 La Ville Rose’ is een bijnaam van Toulouse, omdat een groot deel van de gebouwen in de binnenstad is gemaakt van roodroze baksteen. Gecombineerd met het licht van de ondergaande zon kan de stad inderdaad een mooie roze gloed uitstralen.

De stad is vandaag de dag het Europese centrum van de luchtvaartindustrie en de ruimtevaarttechnologie. En daar zijn ze trots op en dat willen ze weten. Het maakt Toulouse dubbelleuk: je kan er zwelgen in kunst, cultuur en traditie, maar je ook vergapen aan technologische en wetenschappelijke hoogstandjes. Toulouse is de hoofdstad van de Europese vliegtuigindustrie door de fabrieken van Airbus, Aero-spatiale Matra en ATR. Inwoners van de stad ien geregeld bijzondere vliegtuigen over de stad vliegen zoals de immens grote Supertransporter alias Beluga alias superguppie.

In La Cité de l’Espace komt Toulouse als centrum voor ruimtevaarttechnologie aan bod. Het is een soort attractiepark waar je je kan verbazen over de oneindigheid van het universum en het lef van de mensheid om zich in Mirs en Arianes het heelal in te laten schieten. . Maar je kan je ook gewoon beperken tot de aardse genoegens. Slenteren door een hippe winkelstraat als de rue Croix-Baragnon. Borrelen in het bruine proeflokaal Au Père Louis. De hele wijk Les Carmes is leuk. Bij lekker weer in het gras liggen langs de Garonne. Of de bootjes bekijken die door het Canal du Midi varen. Kunst bekijken in de officiële musea of in het Palais des Arts, naast de kunstacademie. Of in het anarchistische expressiehol Mix’art Myrys.Plazzotta van Au Pois Gourmand.  (bron, het parool)